UWAGA! Dołącz do nowej grupy Cieszyn - Ogłoszenia | Sprzedam | Kupię | Zamienię | Praca

Spotkanie o kuchni śląskiej w Cieszynie

Gabriela Labuda

Gabriela Labuda


W Cieszynie odbędzie się wyjątkowe spotkanie poświęcone kuchni śląskiej. W ramach Cieszyńskiego Uniwersytetu III wieku, mieszkańcy będą mieli okazję wysłuchać wykładu Władysławy Magiery na temat twórczości Emilii Kołder. Wydarzenie rozpocznie się 16 grudnia 2025 roku o godzinie 16:00 w Bibliotece Miejskiej. Udział w wykładzie jest bezpłatny.

Władysława Magiera, prowadząca wykład, skupi się na dokonaniach Emilii Kołder, znanej jako autorki książek kucharskich z regionu Śląska Cieszyńskiego. Kołder, która miała swoje korzenie na Zaolziu, była niezwykle aktywna społecznie oraz kulturalnie, pisząc nie tylko książki, ale także sztuki teatralne i wiersze, które były wystawiane przez lokalne zespoły. Jej prace często inspirowały kobiety do większego zaangażowania w działalność społeczną.

Jednym z najważniejszych osiągnięć Emilii Kołder była jej książka „Kuchnia śląska”, która zyskała ogromną popularność. Choć pierwsze próby wydania przepisów na dużą skalę miały miejsce po II wojnie światowej, to dopiero w 1972 roku jej prace zostały docenione na szeroką skalę. Książka, wydana przez wydawnictwo Profil w Ostrawie, sprzedała się w nakładzie 35 tys. egzemplarzy, a łącznie sprzedano około 100 tys. egzemplarzy w różnych dodrukach. Spotkanie w cieszyńskiej bibliotece to niepowtarzalna okazja, by poznać historię i kulinarną kulturę regionu.

Źródło: Biblioteka Miejska w Cieszynie


Oceń: Spotkanie o kuchni śląskiej w Cieszynie

Średnia ocena:4.86 Liczba ocen:20


Zobacz Także